Satisfacció en el primer Festival del Xató i la Cuina d’hivern, tot i la pluja

Tuesday January 12th, 2010 admin

El primer Festival del Xató i la Cuina d’Hivern de Vilanova i la Geltrú s’ha celebrat amb èxit, malgrat la pluja que va fer acte de presència a mig matí. La plaça de la Mediterrània es va omplir de públic ben disposat a participar en els tallers, firar-se en el Mercat del xató i dels productes del mar i de la terra i aprendre com s’elaboren els plats tradicionals locals. De fet, els elements innovadors de la festa, com els tallers de l’Aula Enogastrnòmica, l’elaboració de plats de l’Àgora Culinària i la Gimcana gastronòmica van tenir una molt bona acollida. Així mateix, van comptar amb gran demanda els vins i caves de la terra i els tasts de cuina nostrada, amb sípia a la bruta, canelons de rap amb espigalls, fideus rossejats a l’all cremat i bull de tonyina.

El segon tinent d’alcalde i regidor de Desenvolupament Local, Societat de la Informació i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro, ha expressat la satisfacció de l’organització d’aquest primer festival, “malgrat la pluja”. El regidor ha afirmat que “s’ha comptat amb un alt nivell professional i de qualitat i la ciutadania ho ha valorat. S’ha cridat un tipus de públic que segurament no acostumava a seguir els certàmens gastronòmics”. Tomàs Álvaro considera que s’ha obert un nou model de festa de promoció de la cuina, “s’han trencat els esquemes clàssics de la festa del xató, un objectiu que teníem des de feia dos anys”. El regidor vilanoví es mostra convençut que altres poblacions de la Ruta del Xató seguiran el model de certamen encetat a Vilanova i la Geltrú. Tomàs Álvaro també va poder recollir ahir a la plaça de la Mediterrània la bona valoració de paradistes i expositors i ha ressaltat especialment “haver aconseguit que tots els col•lectius de la ciutat relacionats amb el món gastronòmic hagin anat de bracet en l’organització d’aquesta festa”.

El Festival del Xató i la Cuina d’Hivern va obrir portes a les 10 del matí i el recinte es va començar a omplir de visitants. A les 11 h va tenir lloc un acte esperat, que s’ha conservat de l’antic model de xatonada: el Concurs Nacional del Xató, que ha celebrat la 14ª edició. Els guanyadors de l’exhibició van ser Olga Artigas, el seu fill Jordi Zambrana i Encarnación Barrera, tots tres vilanovins. L’alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena, el segon tinent d’alcalde i regidor de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Tomàs Álvaro, i el regidor de Mobilitat i Adjunt a l’Alcaldia, Xavier Carbonell, van presenciar el lliurament de premis. D’altra banda, també s’ha mantingut l’acte d’aixetonament de la bota, un homenatge a la tradició en què es tasta el vi novell, amb Pere Tàpias i Joan Pujol com a mestres de cerimònies. A continuació es van nomenar els Xatonaires d’honor, que enguany han estat Marcel Gorgori i Toni Massanés, ambdós dedicats a la divulgació de la gastronomia.

Els quatre tallers que va oferir l’Aula Enogastronòmica entre les 11 i les 14 h no van poder assumir tota la demanda de participants. A més a més, es realitzaven a cobert i la pluja no va poder entorpir el seu funcionament. S’hi va poder aprendre sobre les verdures d’hivern de l’horta vilanovina, sobre com fer un xató, com reconèixer el peix fresc i tast de vins i caves. D’altra banda, l’Àgora Culinària mostrava en directe l’elaboració de ranxos mariners i de cuina amb productes de l’horta vilanovina. Així mateix, la gimcana gastronòmica va comptar amb la participació de vuit equips, que van haver de demostrar els seus coneixements sobre la gastronomia local.

AUTHOR

Avatar
admin