Demostracions de cuina penedesenca a la Festa del Xató de Vilafranca

samedi 21 janvier 2012 admin

La Rambla de Sant Francesc de Vilafranca acollirà el diumenge 22 de gener la tradicional Festa del Xató, que enguany arriba a la catorzena edició. Des de les 11.00h del matí fins a les 14.30h es podran tastar les varietats de xató del Vendrell, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, elaborat pels mestres xatonaires o restauradors reputats de cada una de les poblacions, i acompanyat dels millors vins de la DO Penedès. A més, des de les onze del matí i fins a la una del migdia es faran demostracions de com elaborar les diferents receptes (a les 11.00h, el Vendrell; a les 12.00h, Vilanova i la Geltrú; i a les 13.00h, Vilafranca del Penedès). El tiquet complet de la degustació inclou dues racions de xató, vi o aigua, pa, coberts i una bossa de regal, per 8 euros. I el tiquet de repetició, que inclou una ració de xató costarà 4 euros.

El fet que la Festa del Xató coincideixi amb la Quinzena Gastronòmica de l’Alt Penedès —que se celebra entre el 16 i el 30 de gener— permetrà oferir enguany demostracions en viu i en directe de cuina penedesenca. La mostra es farà a l’envelat gastronòmic i, com que les places són limitades, s’hi haurà d’accedir amb una inscripció prèvia. A la mostra, hi participaran els restaurants El Racó de la Calma (11.30h), Trefi (12.30h) i Sol i Vi (13.30h). Els seus cuiners mostraran com cuinen els diferents plats típics de la zona i oferiran tastos maridats amb vins del Penedès.

Durant tot el matí, a la Rambla hi haurà animació amb jocs i tallers infantils, on els més petits podran fer coques de recapte, a partir de les 11.30, dins del taller Juga i Esmorza.
La Festa del Xató coincideix, com és habitual, amb el Mercat d’artesania, brocanteria i pintura. Les parades d’art i artesania, els productes d’alimentació natural sense intermediaris, i els artesans i artistes locals acabaran de donar la nota de color a la jornada gastronòmica d’aquest diumenge.

La Festa del Xató de Vilafranca l’organitza el Patronat de Turisme i el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès amb la col·laboració de Caixa Penedès, el Consell Regulador de la DO Penedès i UVIPE. La festa s’inclou en el gruix d’activitats organitzades dins el calendari de la Ruta del Xató, la proposta de turisme gastronòmic de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

ACTIVITATS:
• Degustació del xató de la Ruta: El Vendrell, Sitges, Vilanova i Vilafranca amb vins de la DO Penedès

• Demostració de com elaborar les receptes de les varietats de xató:
o 11h: El Vendrell
o 12h: Vilanova i la Geltrú
o 14h: Vilafranca del Penedès

• Animació i tallers infantils
o A partir de les 11 h taller JUGA I ESMORZA
o Taller d’elaboració de coques de recapte i jocs gegants

• Mostra i tastos gastronòmics maridats amb vins de la DO Penedès
o 11.30h: Restaurant El Racó de la calma
o 12.30h: Restaurant Trefi
o 13.30h: Restaurant Sol i Vi
Cal inscripció a la carpa gastronòmica. Places limitades.

• Mercat d’artesania, brocanteria i pintura
Parades d’art i artesania, productes d’alimentació natural i brocanters, sense intermediaris, on artesans i artistes aconsellen i venen les seves pròpies creacions.

AUTHOR

Avatar
admin