La Ruta del Xató arrenca la temporada amb un mapa del tresor gastronòmic on es veu representada tota l’oferta turística del Gran Penedès

El dilluns dia 20 de Novembre s’ha inaugurat al Museu Deu del Vendrell la temporada 2017 – 2018 de la Ruta del Xató. Una edició plena de novetats, que enguany posa l’accent en la joia gastronòmica que significa el plat pel territori del Gran Penedès.

Comença la Ruta del Xató amb una campanya totalment innovadora, per primera vegada un mapa del Gran Penedès inclou totes les iniciatives turístiques i les diferents “Rutes” que com a visitant del territori ets pots muntar. Així doncs, pots viure la Ruta del xató gastronòmica, però també la paisatgística, l’esportiva, la cultural, la de festes o perquè no, amb família… Hi ha tantes rutes com vulguis muntar-te, afirmen els organitzadors de la Ruta del Xató.

Ruta-del-Xato-Mapes-adn

Jaume Martí, president del Gremi d’hostaleria de Vilanova i la Geltrú i enguany, president de la Ruta del Xató, ha aprofitat ser al Vendrell per parlar de la paternitat del xató. Afirmant als assistents que el xató és vilanoví, per tot seguit, amb un to conciliador, explicar que aquesta és la màgia del xató, la seva diferència. Totes les poblacions del Gran Penedès disposen d’una variant pròpia de la recepta i que a cada casa, tots els que fem xató, i posem aquell toc particular.
Pel nou president, la Ruta del Xató significa molt més que el plat, ja de per si, extraordinari. Amb l’excusa del xató donem visibilitat a un territori ple d’atractius. Si el carnaval és l’expressió cultural més característica de les nostres festes, el xató o és de la cultura gastronòmica. Si els castellers són l’essència de la unió d’un poble avis, pares, nets… junts, fent pinya, el xató ho és de la gastronomia que ens uneix a taula. Si en Pau Casals, és la màxima representació de la cultura musical al Gran Penedès, ho són també els cuiners, veritables artistes, que componen amb cada ingredient, la partitura en forma de recepta, elaborant música pel paladar, amb uns xatons que enamorem. Afirma Martí.

Tot seguit, ha donat la paraula al nou Ambaixador Oriol Castro, que ha rebut la mà de morter que el representa com a nou ambaixador de la Ruta del Xato.

Ruta-del-Xato-Oriol-i-Jaume-adn

A la presentació, el nou ambaixador, Oriol Castro ha explicat com el va il·lusionar quan se li va presentar l’opció de ser ambaixador. Explicant als assistents la relació particular que té amb el xató, molt arrelada a la seva infància al Baix Penedès i ara com fill adoptiu de Sitges. El nou ambaixador ha fet públic que està elaborant amb el seu equip creatiu una salsa de xató particular, inspirada amb totes les receptes del territori, que podreu degustar als seus restaurants Compartir a Cadaqués, o el Disfrutar a Barcelona.

Ruta-del-Xato-oriol-i-el-morter-adn

Al parlament han participat també, Jordi Serra, Director general de Grup Ferrer, que ha parlat del compromís de la marca Ferrer amb la Ruta del xató, és degut a la coincidència amb la seva filosofia en l’elaboració de productes tradicionals i amb ingredients naturals com el xató. També ha fet esmena de la Salsa de Xató i dels avantatges de comprar un xató per menjar a casa quan no tenim temps de fer-lo.
Vanessa Casamayor, directora comercial de Forns Enrich, ha explicat com és el pa que han preparat per a la Ruta, un pa d’elaboració lenta, amb massa mare, que ha assegurat que combina magníficament amb la Salsa de Xató.

Ruta-del-Xato-Elaboracio-adn

Eva M. Serramià Rofes, Tinent d’alcalde, Regidora de Cultura, Festes i Turisme i Martí Carnicer Vidal, alcalde del Vendrell, Amfitrions enguany de la Ruta del Xató, han acomiadat l’acte amb els seus parlaments, La tinent d’alcalde Eva M. Serramià Rofes ha esmentat l’esforç dels cuiners del territori i del valor del plat com a instrument de promoció turística, Martí Carnicer Vidal, Alcalde del Vendrell, ha explicat el que representa la Ruta del Xató com a nexe d’unió i de treball conjunt entre 3 comarques i 2 províncies, i les motivacions per seguir treballant en aquesta línia.

Ruta-del-Xato-Alcalde-adn

La inauguració nova temporada de la Ruta del Xató 2017-2018, ha donat el tret de sortida a cinc mesos d’intensa activitat cultural i gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, envoltant l’entorn del món xatonaire. Una iniciativa que potencia l’activitat turística i gastronòmica de la zona i fa que augmenti la notorietat d’un plat tradicional, com n’és el Xató. Tots els establiments adherits a la Ruta oferiran a la seva carta diverses propostes culinàries elaborades amb xató. A més, se celebra la tercera edició del Xató Tapa, una iniciativa que permet a tots els visitants tastar les millors tapes creatives d’autor, elaborades amb xató.

Un mapa del tresor gastronòmic amb un cofre amb milers de premis, les grans novetats de la Ruta 2017-18.

Com era d’imaginar, no podia haver-hi un mapa del tresor gastronòmic sense el seu Cofre amagat i ple de premis.

Enguany, cada vegada que un client demana xató a un restaurant acreditat per la Ruta del Xató, rebrà un petit cofre que pot tenir un premi amagat… Nits d’hotel, Menús de xató, vins de la DO Penedès, i premis dels patrocinadors de la Ruta. Així que si demanes xató, demana el teu cofre del tresor gastronòmic.

Ruta-del-Xato-mapa-adn

La Ruta del Xató revalida els xató plans!

Un any més el portal de venda online dels packs turístics que ofereix la Ruta, xató plans, amb la intenció de promocionar a tots els establiments i empreses dedicades al turisme de la zona. Així, s’aprofita la Ruta del Xató com a atractiu turístic en un moment de menor activitat a les localitats, ja que és en època fora de temporada. A través del portal www.rutadelxato.net, tothom qui vulgui podrà contractar packs turístics ja establerts, ja siguin escapades a hotels de la zona, visites a castells, activitats d’enoturisme, entre d’altres, sempre tenint el xató com a protagonista, i a les poblacions adherides: Calafell, el Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Oriol Castro l’ambaixador de la Ruta del Xató 2017-18

La Ruta del Xató d’enguany tindrà com a ambaixador a Oriol castro. Aquest ha rebut d ela ma del president del Gremi d’hostaleria de Vilanova i la Geltrú, Jaume Martí, la ma de morte que l’horora com a ambaixar de la temporada 2017-18. Nascut a Barcelona i afincat a Sitges des del 2000, Oriol Castro es formà a l’Escola d’Hoteleria Joviat de Manresa, i és l’hereu d’una nissaga del bo i millor de la gastronomia creativa del país, inspirat per la genialitat de cuines com La Torre del Remei, Puigcerdà, Via Venetto, Barcelona, Jean Luc Figueras, Barcelona, Pastisseria Totel de Paco, Torreblanca, Martín Berasategui, Lasarte, Charlie Trotter, Chicago o Michel Bras, Laguiole. Des de 1998 es converteix en el màxim responsable, juntament amb Ferran i Albert Adrià, de l’equip creatiu de elBulli, dedicant gran part de la seva feina a la investigació i desenvolupament de nous plats per a l’oferta gastronòmica d’aquest.
Després del tancament de elBulli (2011), juntament amb Mateu Casañas i Eduard Xatruch, obre Compartir l’any 2012 a Cadaqués, i més endavant, el 2014, s’inaugura el Disfrutar a Barcelona, que en només un any aconsegueix ser reconegut amb una estrella Michelin.

AUTHOR

Avatar
admin