La Xatonada popular de El Vendrell revalida el seu èxit

2 febrer, 2009 admin

Fidel a la tradició, aquest primer diumenge de febrer El Vendrell ha tornat a revalidar el seu paper de bressol del xató. La Rambla s’ha convertit, des de primera hora del matí, en escenari d’una nova edició de la Xatonada popular, una cita social i gastronòmica que ha aplegat milers de visitants al Vendrell i que ha posat a la venda 3.000 cassoletes d’aquest plat tradicional.

Malgrat el temps inestable, tots els actes de la jornada s’han pogut desenvolupar amb normalitat i l’afluència de visitants ha estat molt notable. En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica, Àngels Turdiu, ha valorat molt positivament “la gran participació i el bon ambient que ha tingut la festa malgrat la climatologia, així com els canvis d’espai que s’han incorporat a l’edició d’enguany i que ens han permès fer-la més acollidora per als visitants”.

Un dels moments més entranyables de la festa ha estat, com ja és tradició, l’exhibició de xatonaires infantils, en la què hi han participat més de 200 nens i nenes de El Vendrell i de diversos municipis de la comarca. Aquest 2009 ha estat la 22ena edició d’aquesta exhibició en la què s’evidencia que el futur del xató a la capital del Baix Penedès està assegurat. Per segon any, entre tots els infants participants en l’exhibició s’ha sortejat una bicicleta BTT, gentilesa de Cicles Vendrell.

També ha estat un èxit, un any més, el concurs de Mestres Xatonaires, que ha arribat a la seva 23ena edició. Des de les 9 del matí els 50 participants del certamen, entre els què hi havia veïns de El Vendrell, però també de La Bisbal, Albinyana, Avinyonet del Penedès, Santa Oliva, Tarragona i Lleida, han preparat el seu xató a la vista del públic, tenint cura del seu sabor i, com no, de la seva presentació. Finalment el jurat, composat fonamentalment per personalitats del món de l’hostaleria i el turisme –entre els quals destacava l’Ambaixadora de la Ruta del Xató 08-09, la xef del restaurant El Cingle de Vacarisses, Montse Estruch- han escollit com a millor xató el del lleidatà Josep Lluís Huete. Aquest ha explicat que té una segona residència al Vendrell i que això l’ha dut a participar en el Concurs de Mestres Xatonaires els últims set anys. Huete ha recordat que ja en fa cinc va quedar en tercera posició i que l’edició de fa dos anys la va guanyar la seva esposa. Tot i això, ha reconegut que el seu xató “no té cap secret especial, només molta cura en no passar-se amb cap dels ingredients del plat”.

Com a primer classificat, Josep Lluís Huete ha rebut un premi composat per 300 €, cafè Brasilia per a un any i un cap de setmana romàntic per a dues persones. A més, i gràcies a la gentilesa de l’Ambaixadora de la Ruta del Xató, també podrà gaudir d’un sopar al Restaurant El Cingle de Vacarisses.

El segon premi del Concurs ha estat per Ferran Barri i el tercer per Hermini Caballero, que han rebut 150 € i cafè Brasilia per a mig any i 90 € i cafè Brasilia per a tres mesos, respectivament. Els altres tres finalistes del Concurs han estat Jordi Urgell, Charo Machuca i Joan Antonio Alfaro. Els sis primers classificats també han estat obsequiats amb 2 xatonades, gentilesa dels restaurants del Vendrell.

D’altra banda, la jornada d’aquest diumenge també ha servit per investir com a Mestre Xatonaire a Salvador Rovira, guanyador del 1r premi del Concurs de l’any passat.

Durant tot el matí la Rambla del Vendrell ha acollit la 16a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals, una Trobada d’intercanvi de plaques de cava i diversos espectacles d’animació.

AUTHOR

Avatar
admin